Løvetann

Løvetann

lørdag 27. juli 2013

Mausundvær

Denne sommeren har jeg ikke vært noen tur til utlandet, men derimot en liten Norgestur sammen med fetter og besteforeldre opp til Mausundvær i Sør Trøndelag. Vi tok bilen, og hadde flere stopp underveis. Første stopp var Sande:

Sande:

Vi ankom Sande i Sogn og Fjordane i 4-tiden på ettermiddagen. Jeg og fetteren min var fort ute for å se etter fugler. Det var dessverre lite å se, og det mest interessante var en Strandsnipe og to Silender. Neste morgen kjørte vi opp mot Ålesund, med et stopp ved et Grustak ved Nordfjordeid hvor jeg og fetteren min telte Sandsvale-reir. Med 55 aktive reirhull telt, fortsatte vi turen opp mot Ålesund.

Ålesund:

Vi ankom Ålesund 16:45, og var raske med å gjøre oss klare, for så å dra til Atlanterhavsparken. Siden mye av det som var å se var innendørs, ble det litt fotografering på utsiden av bygget, hvor jeg fikk tatt noen bilder av et par Bergirisker. Ellers var det ikke mye fugler å se senere på dagen heller. Så var det en av de lengste kjøreturene, nemlig opp til Orkanger. langs veien stoppet vi med Male på Frøna for å se etter Sumpsangeren, men uten hell. Vi spiste lunsj her, og midt i maten kom en gråhegre flygende veldig nært, og bilder måtte jo tas ;)
 
 

 Orkanger:

Som sagt var bare så vidt kommet inn da vi tok en ny tur ut. Denne gang til Gammelosen for å se etter fugler, men det ble også en del reir-telling. 150 1k Fiskemåker var det som imponerte mest, men de 18 kanadagjessene litt lengre utpå var også ett uvanlig syn for en Rogalending. Men det aller morsomste var Temmincksnipa. Denne var dessverre så langt ute at en skrøpelig dokumentasjon var alt jeg fikk, men ny art er ny art. En gluttsnipe drev med næringssøk ytterst i fjæra, så heller ingen gode bilder av den. Vi tok så turen hjem, fornøyde med kveldens fangst. Så var det den siste turen fra Orkanger opp til Mausundvær. Vi kjørte delvis tilbake den veien vi kom, men tok av til Hitra. Så kjørte vi fra Hitra til Frøya, og tok båt herfra.

Mausundvær:

09.07.13

Vi kom til Mausund ganske tidlig, så det ble tur ut med en gang. Ettersom vi aldri hadde vært her før, ble det improvisering om hvor vi skulle gå. Vi gikk nord, og satte oss for å se på trekket. Ikke stort, men en 1k Rødnebbterne fløy over oss, og dette syntes jeg var svært tidlig (og kolonien på en av de andre øyene som vi etterforsket senere hadde enda egg!). En Havsule og et par skarv var det eneste, så vi kom oss videre avgårde. Vi måtte hjem til hotellet for å spise middag, og rett etter middagen ble vi tipset av en ansatt at han hadde observert Liryper med unger sør på øya. Jeg og fetteren min var raske med å finne frem sakene, og skynte oss til stedet han beskrev. Ingen Liryper denne dagen dessverre, så da ble det en tur hjem.

 
 

10.07.13

Morgen var det, og jeg og fetteren min var begge ivrige etter å finne Lirypene. vi slukte frokosten, pakket sakene, og kom oss av gårde. Vi lette i et par timer før vi gav opp. Fetteren min gikk ned en vei, og jeg en annen. Men plutselig hørte jeg flaksing bak meg, og når jeg snur meg, ser jeg Lirypene fly opp rett foran fetteren min. Jeg svinger opp kameraet, og knipser noen fluktbilder, før vi sakte lister oss innpå Hunnen for å få bedre bilder. vi går sakte, og plutselig stikker hun hodet opp, og går inn i lyngen. jeg tar en god del bilder, før hun flyr. en vellykket tur, så vi rusler hjemover og slapper av frem til etter middag. vi tok en ny tur, bare for å se etter fugler ved fyret. En del Terner og noen Måker var alt, men langs Veien, finner jeg en liten Grankorsnebb-flokk. vi tar mange bilder, men grunnet motlys og dårlige lysforhold, var det bare en håndfull av bildene som ble bra.
 

 
 

 

11.07.13

Ikke så mye tid til observering da halve dagen gikk til fiske. fetteren min ville ikke fiske, så da fikk jeg all moroa (i følge meg selv). Ettersom at jeg kun har fisket i Ferskvann før denne sommeren, var det uvant da jeg fikk fisk på hvert eneste kast! I begynnelsen var det bare små sei og Makrell, men da vi flyttet oss 20 meter lenger bort, bet Torsken. Jeg fikk 5 torsk. To på 1 kg, en på et halvt kilo, en på 1,8 kg, og en på 1,5 kg. likevel ble det en tur over til de andre øyene Mausundvær består av, og rett etter brua fant jeg et lite kratt med et par Løvsangere i. Jeg satt lyden på en grein og satt meg til å vente. Og vente, 30 minutter gikk, før Løvsangeren endelig viste seg. fornøyd gikk jeg videre, og da jeg kom til enden av veien, fant jeg en Linerle med unger. Den voksne Linerla var beskyttende, og satt seg på genialt gode plasser, som gav meg gode bilder.
 

 

Hjemturen:

På hjemturen var vi en tur innom Dyranut, hvor vi ble et par dager. Blåstrupe og Fjellerke ble nye arter her, men Blåstrupen var umulig å få bilder av, og bilden av Fjellerka var ikke de store de heller. Derimot fikk jeg et annerledes Løvsanger -motiv hvor et Vierkratt rammer inn sangeren. Men en tillitsfull Steinskvettunge sier jeg heller aldri nei takk til. Etter Dyranut var jeg igjen på Karmøy, hvor det ble litt Macro-fotografering med søskenbarnets Macro-objektiv. kjekt det for en som vanligvis er såpass ensartet som meg. En flott tur som jeg sent vil glemme.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar